Anne adayının cerrahi bir operasyon ile bebeğin doğmasını sağlamak amacıyla karın bölgesine kesi atılması işlemi sezeryan doğum olarak tanımlanmaktadır. Kadın doğum uzmanının anne adayına doğum öncesinde gerçekleştirmiş olduğu muayene ve tetkikler uygulanılacak doğum şekline karar verilmesinde etkilidir. Sezaryen doğuma karar verme aşamasında en önemli esas bebeğin ve annenin sağlığıdır.
Genellikle birden fazla gebelik durumlarında sezaryen doğuma başvurulmaktadır. Bu doğum yöntemine anne adayının isteği ile başvurulabileceği gibi uzman hekimin gerekli görmesi durumunda da başvurulabilir. Genellikle anne ve bebeğin sağlığı ya da doğum sırasında saptanan herhangi bir sorundan dolayı sezaryen doğum yöntemine başvurulmaktadır. Bu işlem esnasında anneye lokal ya da genel anestezi verilebilir. Sezeryan doğumun gerekli olduğu durumlar anne ve bebeğin sağlığı ya da doğum sırasında ortaya çıkan sorunlardan da kaynaklanabilir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir;
Günümüzde gerçekleştirilen doğumların büyük bir bölümü sezeryan olarak yapılmaktadır. Sezeryan ameliyatı öncesinde annenin anesteziye uygunluğu tespit edilir. Anneye çeşitli kan tahlilleri yapılarak kan grubu ve hemoglabin durumu değerlendirilmektedir. Bu durum sezeryan doğum esnasında gerçekleşebilecek komplikasyonlara karşı hazırlıklı olunmasına yardımcı olmaktadır.
Sezeryan doğum yapmayı planlayan birçok anne adayı doğum sonrası yaşanan süreci merak etmektedir. Sezeryan doğum sonrası annenin iyileşmesi ve günlük hayata dönme süreci kişiden kişiye bağlı olarak farklılık gösterebilir. Sezeryan doğum sırasında hastaya büyük bir kesi atıldığı için bu kesiğin iyileşmesi normal doğum ile kıyaslandığında daha uzun sürebilir. Anne sezeryan doğum sonrası 2-3 gün hastanede kalabilir. Sezeryan sonrası annenin günlük yaşamına dönmesi 7-14 gün arası sürmektedir. Annenin cinsel ilişkiye girmesi için ise 6-7 haftalık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Bu durum kişinin iyileşme sürecine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle sezeryan ameliyatını gerçekleştiren hekim tarafından hasta bilgilendirilmeli ve hasta hekiminin belirtmiş olduğu kurallara riayet etmelidir.
Sezeryan doğum ameliyatı genel itibarıyla 30 – 40 dakika arası süren cerrahi bir operasyondur. Bu süreç öncesinde anne adayının ameliyata hazırlanması ve gerekli anestezinin yapılması beklenmektedir. Bu sebeple sezeryan ameliyatın süresi farklılık gösterebilir. Günümüzde yaygın olarak tercih edilen sezeryan doğum birçok avantaj sunmaktadır. Diğer doğum türlerine göre sezeryan doğumda bebek en az risk ile dünyaya gelmektedir. Sezaryen şekilde yapılan doğumlarda normal doğum ve diğer doğum türlerindeki risklerle çok nadir karşılaşılır. Bu yüzden günümüzde birçok kişi sezaryen doğum yaptırma kararı almaktadır.
Sezeryan doğum bebek açısından risk faktörlerini azaltmaktadır. Sezeryan doğum sayesinde doğum süresi daha da kısalmaktadır. Sezeryan doğum sırasında anneye anestezi verildiği için anne herhangi bir ağrı hissetmemektedir. Ayrıca rahim bölgesinde deformasyonlar da meydana gelmez çünkü bebek rahim kanalından ilerleyerek değil karnın içerisinden alınarak dünyaya getirilmektedir.