Üroloji sisteminde yaygın olarak rastlanılan mesane kanseri genellikle 50 yaş üstü kişilerde görülmektedir. Mesane tümörü, mesanenin iç yüzünü döşeyen mukozanın ürotelyal hücrelerinden başlar. Hastada mesane tümörüne rastlanılması durumunda mesane tedavisi gerçekleştirilir. Bu doğrultuda yapılan mesane tümörü ameliyatı tümörün cinsine ve tümörün derecesine bağlı olarak değişiklik gösterir.
İdrar torbası ya da idrar kesesi olarak da bilinen mesane, karnın alt kısmında bulunmaktadır. Asıl görevi idrarı depolamak olan mesane, içi boş ve esneyebilen bir organdır. Küçük bir balonu anımsatan idrar kesesi içeriğinde bulunan kas lifleri sayesinde idrarı biriktirdikçe genişlemektedir. Genel itibarıyla idrar kesesi kapasitesi 600 – 800 ml kadardır. 1500 ml’e kadar idrar biriktirilebilir.
Mesanenin iç yüzeyindeki hücrelerin çoğalmasına bağlı olarak idrar kesesinde gelişen mesane kanseri, mesanede kitle oluşmasına neden olur. En yaygın olarak görülen mesane kanseri belirtisi idrarda kan görülmesidir. Bu durum hematüri olarak da adlandırılmaktadır. Mesane kanserinin diğer belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Mesane kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte hastalığın ortaya çıkmasına etki edecek bir takım risk faktörleri bulunmaktadır. Mesane kanseri risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir;
Sigara kullanımı: Mesane kanserinin en yaygın risk faktörü arasında sigara ve tütün kullanımı yer almaktadır. Sigara içen kişilerde sigara içmeyen kişilere göre mesane kanseri görülme olasılığı çok daha fazladır.
Yaş: Mesane kanseri genellikle 50 yaşın üstündeki kişilerde görülmektedir.
Cinsiyet: Mesane kanseri kadınlara oranla erkeklerde daha sık karşılaşılan ürolojik bir hastalıktır.
Beslenme: Yeterli sıvı tüketmemek, yüksek yağlı ve katkı maddeli besinler tüketme durumu da mesane kanseri oluşmasına etki eden faktörler arasında yer almaktadır.
Genetik faktörler: Ailesinde mesane kanseri olan kişilerde genetik faktöre bağlı olarak mesane kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Mesane kanseri belirtilerinin ortaya çıkması sonucu üroloji hekiminin yapacağı muayene ve gerekli tetkikler ardından hastaya teşhis konur. Hekimin fiziki muayenesi ardından normal olmayan ve mesane kanseri şüphesi taşıyan hastada teşhisin netleştirilebilmesi için ek tetkikler istenebilir. Bu tetkikler arasında; idrar tahlili, idrar sitolojisi, idrar kültürü gibi testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Mesane kanserinin görüntülenme yöntemlerinde ise ultrasonografi, manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi, intravenöz pyelogram gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.
Hastaya uygulanılacak mesane kanseri tedavisi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hastanın genel sağlık durumu, kanserin derecesi, türü, kanserin evresi gibi etkenler uygulanılacak tedavinin belirlenmesinde etkilidir. Mesane kanserinin cerrahi tedavisinde, mesanenin mukozasında bulunup mesane duvarının kas tabakasına uzanmamış tümörleri çıkarmak için TUR ameliyatı yapılmaktadır. Tümörün ve mesanenin bir kısmının cerrahi yöntemle çıkartılması amacıyla parsiyel veya segmental sistektomi ameliyatı uygulanır. Radikal sistektomi ameliyatında ise tümör ile birlikte mesanenin tümü ve yakınındaki doku ve organlar çıkarılmaktadır.