Kürtaj, toplum içerisinde hamileliğin sonlandırılması olarak bilinse de tıbbi olarak daha geniş kapsamlı bir operasyondur. Rahim içerisindeki tüm zararlı etkenleri ve sebep olan durumları iyileştirme işlemidir. Gebelik dışı durumlarda, yoğun adet dönemleri ve diğer anormal belirtiler görüldüğünde kürtaj işlemine başvurulur. Kürtaj yöntemlerinden biri olan bumm kürtaj, bebekte oluşabilecek genetik bozukluklar ve diğer riskli gebelik durumları sebebiyle tercih edilebilir. Kimi zamanlarda doğum sonrası anne rahminde kalan bebek eşinin veya diğer zarların alınması işlemine denmektedir. Doğum sonrası anne rahminde kalan plasenta parçalarını alırken de bumm kürtaj yöntemi uygulanır. Hamileliği sonlandırmak için yasal olarak 10. haftadan sonra kürtaj uygulanmamaktadır. Biyopsi için ve cerrahi bir yöntemi olarak kürtaj ise gerekli görüldüğü durumlarda uygulanabilmektedir.
Bazı durumlarda revizyon kürtaj olarak da sınıflandırılabilmektedir. Bebeğin doğumu sonrası anne rahmini düzenleme işlemini içermektedir. Sağlıklı bir doğum ertesinde, yeni doğan bebeğin zarından geride anne sağlığına zarar veren bir parça kalmaması amacıyla uygulanır. 18 mm ölçüdeki özel küretler, diğer ismiyle boom küretler ile operasyon gerçekleştirilir. İşlemler anestezi altında yapılır. Hamilelik döneminde bebekte görülen beklenmedik durumlar sonucunda bumm kürtaj gerçekleştirilmektedir.
Medikal kürtaj, ilaç alımı ile gerçekleşir. Gebeliğin erken safhasında uygulanabilen bir yöntemdir. İlk 9 hafta içerisinde gerçekleşebilir. Verilen ilaç ile rahimde bulunan progesteron hormonunun işlevini durdurulur. Progesteron hormonu, hamilelik sürecinin oluşumunu sağlayan temel etkenlerdendir. Böylelikle kişide kasılma ve kanama başlar. Sonucunda da kürtaj işlemi tamamlanmış olur.
Diğer temel kürtaj uygulaması çeşitleri arasında cerrahi kürtaj yöntemleri yer almaktadır. Yöntemleri, aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktadır:
Kürtaj uygulaması, yalnızca gebelik ve benzeri sebepler sonucu yapılmamaktadır. Tanı için biyopsi işlemleri, ani kanamalar ve rahim içi temizliği gibi farklı tıbbi gerekçelerle de başvurulur. Genellikle kürtaj operasyonu, az oranda risk barındırması ve yan etki görülmemesiyle bilinir. Ancak nadiren de olsa karın ağrısı, mide bulantısı, ishal ve kanama görülebilir. Ek olarak, daha ileri dönem hamileliklerde bu etkiler daha ileri düzeyde yaşanabilir.
Yetkin bir kadın doğum uzmanı eşliğinde ve uygun sağlık koşulları altında yürütülen kürtaj operasyonlarında beklenmeyen yan etkilerdir. Doktorunuzun size verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmanız, enfeksiyon ve diğer riskleri azaltır.
Cerrahi yenilikler ve günümüz tıbbi ilerleme sayesinde çeşitli amaçlara yönelik kürtaj teknikleri bulunmaktadır. Bumm kürtaj ve diğer kürtaj yöntemleri için sorularınız ve ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.